Vlaanderens rijke geschiedenis van beeldend kunstenaars blijft inspireren

Deze zomer viert Vlaanderen hedendaagse kunst met vier unieke openluchtfestivals

Vanaf mei 2021 viert Vlaanderen hedendaagse kunst met maar liefst vier openluchtfestivals. Triënnale Brugge in de middeleeuwse stad Brugge, Beaufort 21 aan de Vlaamse kust, Paradise in de creatieve stad Kortrijk en Kunstenfestival Watou in het gelijknamig charmant dorpje nabij de Franse grens. Deze festivals laten de hedendaagse kunstscène in Vlaanderen bruisen.

Vlaanderens rijke ge schiedenis van beeldend kunstenaars blijft inspireren.pdf

PDF - 181 Kb

 

Triënnale Brugge 2021

TraumA © Jasper van het Groenewoud (1)
TraumA © Jasper van het Groenewoud (1)

Brugge vormt elke drie jaar het schitterende decor voor Triënnale Brugge. Dit unieke evenement brengt hedendaagse kunst en architectuur naar de historische binnenstad, een uniek UNESCO-werelderfgoed. Van 8 mei tot en met 24 oktober stellen dertien hedendaagse kunstenaars hun nieuwe installaties voor aan het grote publiek.

De hedendaagse kunstwerken van deze derde editie van Triënnale Brugge weerspiegelen het thema TraumA, een zoektocht naar de dunne scheidingslijn tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel. Het parcours verlegt de aandacht van het publieke terrein naar enkele verborgen aspecten van de stad Brugge en haar inwoners.

Dwaal rond in het labyrint van Gijs Van Vaerenberg in het Baron Ruzettepark, ga op zoek naar glanzende, folkloristische sculpturen langs het water (Nadia Naveau) en laat je verwonderen door het mechanisme van de tijd die stil lijkt te staan in de Sint-Walburgakerk (Hans Op de Beeck). De kunstwerken van de hedendaagse Vlaamse Meesters gaan in hand met enkele van de meest interessante namen uit de internationale hedendaagse kunstscène.

Triënnale Brugge is een gratis festival dat in opdracht van de stad Brugge wordt georganiseerd door Brugge Plus, Musea Brugge, Kenniscentrum vzw en Cultuurcentrum Brugge. Het wordt gecureerd door een team bestaande uit Till-Holger Borchert, Sandiago De Waele, Michel Dewilde en Els Wuyts.

Triënnale Brugge wil zowel erfgoed als hedendaagse kunst voor iedereen toegankelijk maken. Samen met een lokale partner zorgt Triënnale Brugge er op een uiterst innovatieve manier voor dat bezoekers met een visuele of auditieve beperking ook aan de wandelingen kunnen deelnemen.

Neem een kijkje op www.triennalebrugge.be voor meer informatie.
Triënnale Brugge 2021 Virtual Experience
hier.
Wil je meer weten over hedendaagse kunst in Brugge? Bezoek
www.visitbruges.be
Klik hier om de foto’s te bekijken

Podcast "Triënnale Brugge 2021 - Brugge: werelderfgoedstad met toekomstplannen" hier.

EXCLUSIEVE INFORMATIE VOOR JOURNALISTEN

Vanaf 7 mei om 10.00 zal alle complete persinformatie beschikbaar zijn, inclusief interviews met de kunstenaars en curatoren op video, beeldmateriaal, een PDF van de catalogus etc. Klik hier om je te registreren.

Voor meer informatie of een aanvraag voor een interview met een van de kunstenaars/architecten die deelnemen in de Triënnale van Brugge, neem contact op met Natalie Siereveld: natalie.siereveld@toerismevlaanderen.nl

Persdossier-Triennale-Brugge-2021.pdf

PDF - 4.2 Mb

 

Beaufort 21 langs de Vlaamse kust

I Can Hear It - Ivars Drulle © westtoer
I Can Hear It - Ivars Drulle © westtoer

De Vlaamse kustlijn van wel ​ 67 kilometer lang, is elke drie jaar het prachtige decor van de Triënnale Beaufort. Langs de dijken, stranden en duinen verschijnen interessante kunstwerken die door de zee zijn geïnspireerd.

Voor de zevende editie van deze Triënnale Beaufort (van 27 mei tot en met 7 november) selecteerde curator Heidi Ballet 21 hedendaagse (inter)nationale kunstenaars die langs de hele Vlaamse kustlijn een artistiek werk zullen creëren. Het centrale thema in deze editie van het festival focust op hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. De kunstwerken zijn geïnspireerd door plaatselijke verhalen, zowel uit de natuurlijke als uit de menselijke geschiedenis.

Het driejaarlijkse kunstevenement Beaufort vond voor het eerst in 2003 plaats en wil een permanent Beaufort-beeldenpark bouwen, waar nu al 30 kunstwerken uit de vorige edities permanent te bewonderen zijn. Na de editie van dit jaar zullen een aantal nieuwe beelden worden toegevoegd aan die rijkdom. Deze unieke kunstroute kan gemakkelijk worden verkend met de kusttram, die langs de hele kust rijdt.

Beaufort 21 is een gratis festival van hedendaagse kunst, georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Heidi Ballet is curator van het festival.

Neem een kijkje op www.beaufortbeeldenpark.be voor meer informatie over het permanent Beaufort beeldenpark.
Wil je meer weten over de triënnale Beaufort 2021? Bezoek
www.beaufort21.be

Klik hier en hier om de foto’s te bekijken

Persbericht BEAUFORT 21-NL.pdf

PDF - 202 Kb

PERSDOSSIER_Beaufort21_NL_DEF.pdf

PDF - 2.5 Mb

Visitors Guide Beaufort21 - NL.pdf

PDF - 4.9 Mb

 

Paradise Kortrijk

De triënnale van Kortrijk gaat door van 26 juni tot en met 24 oktober 2021. ‘Paradise’ is de naam van het internationale project voor hedendaagse kunst dat de stad gestalte zal geven. Met de Broeltorens als symbool, een eigen belfort en zelfs een 13-de eeuws begijnhof dat is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, is de West-Vlaamse stad Kortrijk aan de rivier de Leie, rijk aan geschiedenis en erfgoed.

Tegelijk beschikt de stad over een ongelooflijk creatieve geest, met een uitstekende reputatie op het gebied van vakmanschap, kwalitatief design en ondernemingszin. Vandaar dat Kortrijk werd bekroond met het lidmaatschap van het ‘UNESCO Creative Cities Network’.

Paradise Kortrijk kwam in deze context tot stand en nodigt nationale en internationale hedendaagse kunstenaars uit om deel te nemen en te reflecteren over eigentijdse vraagstukken door nieuwe en interessante kunstwerken in de dynamische stad te installeren. Hoe zien en interpreteren deze kunstenaars de utopische droom van het paradijs? Hoe zouden zij onze samenleving en wereld proberen te verbeteren?

Paradise Kortrijk is een dynamisch en gratis hedendaags kunstenfestival, georganiseerd door de stad Kortrijk, België en Be-Part. Curatoren: Hilde Teerlinck en Patrick Ronse. Paradise richt zich tot het grote publiek, waaronder ook de allerjongsten. Een absolute aanrader voor gezinnen met kinderen.

Neem een kijkje op www.paradisekortrijk.be
Wil je meer weten over de stad Kortrijk? Bezoek
www.toerismekortrijk.be.
Klik hier om de foto’s te bekijken.

Persdossier_Paradise Kortrijk 2021_NL.pdf

PDF - 5.8 Mb

ParadiseKortrijk- Concept_nl.pdf

PDF - 1.0 Mb

Artist List Preview - PARADISE2021.pdf

PDF - 8.8 Mb

Kortrijk - Creatieve stad aan de Leie_nl.pdf

PDF - 73 Kb

 

 

Kunstenfestival Watou

Esther Kläs & Gustavo Gomes (c)Pauline Colleu
Esther Kläs & Gustavo Gomes (c)Pauline Colleu

Het kunstenfestival Watou viert deze zomer, van 3 juli tot en met 5 september, zijn jubileum. Dit festival wordt voor de 40ste keer gehouden in het gelijknamige dorp, even voorbij Poperinge, in het hart van Flanders Fields. Al vanaf de eerste editie verwelkomt Watou nationale en internationale dichters en beeldend kunstenaars, gaande van aanstormend talent tot gevestigde waarden. Deze kunstzinnige groep creëert een unieke kunstbeleving en dito dialoog tussen tentoonstellingsplekken, beeldende kunst en Nederlandstalige poëzie.

Watou 2021 staat voor beweging, meerstemmigheid, mensheid en intensiteit. Het project gaat uit van het individu: wat is onze rol en plaats in een wereld van verandering en beweging? Hoe beïnvloeden die beweging en veranderingen onze mensheid?

Watou 2021 wordt georganiseerd door de stad Poperinge en gecureerd door Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn en Peter Verhelst.

Voor meer informatie: www.kunstenfestivalwatou.be

WATOU - Persbericht-NL.pdf

PDF - 709 Kb

 

Vlaanderen: een regio voor hedendaagse kunst

Op Zoek Naar Utopia - Jan Fabre ©Westtoer ​
Op Zoek Naar Utopia - Jan Fabre ©Westtoer ​

Vlaanderen is altijd een bruisende kunstscène geweest. Eeuwen geleden veranderden de Vlaamse meesters Jan van Eyck, Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens de loop van de kunstgeschiedenis. Hun talloze hedendaagse opvolgers zetten deze rijke traditie vandaag voort. Kunstenaars zoals Jan Fabre, Luc Tuymans, Michaël Borremans en Ann Veronica Janssens blinken uit in hun vak. Tegelijk houden de talrijke trekpleisters voor hedendaagse kunst in Vlaanderen zoals Bozar in Brussel en galeries zoals Zeno X Gallery, de geest levend. En dat geldt ook voor de vele privécollecties en stichtingen zoals de Verbeke Foundation. Deze talrijke elementen maken van Vlaanderen het epicentrum van de kunst dat het vandaag is, een plaats waar de kunsten ons helpen nadenken over de wereld van vandaag en morgen.

Wil je meer weten over deze openluchtfestivals en hedendaagse kunst in Vlaanderen? Onze persmanager helpt je graag verder.

HEDENDAAGSE KUNST IN VLAANDEREN.pdf

PDF - 178 Kb

Middelkerke, Simon Dybbroe Moller - copyright Jimmy Kets
Kortirjk - Toshiko Horiuchi MacAdam ©Toshiko Horiuchi MacAdam & Charles MacAdam

 

Persmanager
Natalie Siereveld natalie.siereveld@toerismevlaanderen.nl
Edith Andriesse edith.andriesse@toerismevlaanderen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.